Walliser Schwarznase
Stal 't VormerFoto'sHandgemaakt & Ecologisch
Walliser Schwarznase
Verzorging
ARR/ARR
Alpabtrieb
Te koop
Contact
Informatieformulier
Links
Verzorging

 
Ons beleid is gericht op het fokken van gezonde stamboek dieren zonder erfelijke afwijkingen. Alle dieren zijn getest op zwoeger-ziekte met als resultaat dat wij in oktober 2013 de zwoegervrij-status verkregen. Elke 2 jaar vind er een bewakingsonderzoek plaats.

Bij de geboorte van lammeren is het belangrijk dat het lam binnen een paar uur biest krijgt. Hierbij enkele tips:
  • Direct na de geboorte beide tepels doortrekken (prop verwijderen) voor een goede melkafgifte.
  • Wanneer het lam niet zelfstandig gaat of kan drinken, zet de ooi dan vast waarna je haar makkelijker kunt melken. De verkregen biest kun je dan met de fles aan het lam geven. De eerste twee dagen moet een lam biest krijgen in verband met antistoffen, daarna overgaan op lammerenmelk. Herhaal dit indien het lam na een paar uur nog steeds niet zelfstandig drinkt.  
  • Mochten er problemen zijn met de melkafgifte dan is het absoluut noodzakelijk dat het lam biest krijgt middels ingevroren biest of kubilam.   
Myiasis komt weinig voor. Het is eventueel preventief te behandelen door het aanbrengen van "Clik pour-on". Wat tevens helpt is de wol bij de horens meerdere malen in te korten. Bij uitzonderlijk warm-vochtig weer is het raadzaam om de dieren iedere dag te controleren. Houdt vooral de beschermde plekken in de gaten, zoals de liezen, de staart en de horens. Onrustig gedrag is ook een waarschuwing.

De schapen hebben dagelijks een mineralen emmer tot hun beschikking. Zorg er wel voor dat het uitsluitend mineralen zijn, bestemd voor het schaap.

Dagelijks genieten wij van onze schapen en kijken we of alles in orde is. Daarnaast kun je eventuele problemen voorkomen:
  • Minimaal drie keer per jaar de hoefjes knippen.
  • Afhankelijk van de mogelijkheid van omweiden en de grootte van de percelen, één of twee keer per jaar een mestonderzoek door de dierenarts laten doen. En in overleg met de dierenarts eventueel een wormbehandeling. Geef de schapen een ruime wei, zodat de worm-druk per oppervlakte weiland laag blijft.
  • Één á twee keer per jaar het schaap scheren. Onze voorkeur gaat uit naar 2x per jaar scheren. (eind april en begin augustus)


 


 
                                                      Stal 't Vormer
Stal 't VormerFoto'sHandgemaakt & Ecologisch